510 644 130

Węgiel – Orzech I

Węgiel orzech I
węgiel orzech I

Orzech jest to materiał opałowy o najlepszym uziarnieniu. Ten węgiel najczęściej jest wykorzystywany w gospodarstwach domowych, a może być użyty zarówno w piecach kuchennych, jak i kaflowych. Taki rodzaj opału jest wysokoenergetyczny, nie żużlujący.

Wielu z nas o wyborze węgla decyduje dopiero późną jesienią lub nawet zimą, a wówczas najczęściej wybieramy właśnie bardzo popularny orzech. Zwykle orzech swoje zastosowanie znajduje w piecach zasypowych, konwencjonalnych, kuchniach węglowych, jak i w różnego rodzaju kominkach.

Węgiel orzech zaliczany jest do rodziny węgli kamiennych z uwagi na granulację mieszczącą się w przedziale 20-30 mm. Z tego powodu należy on do tzw. węgli grubych. Oprócz tego jest to węgiel płomienny, a to ze względu na to, że pali się długim i mocnym płomieniem. Niewielka ilość siarki (0,7 -1,7%) daje gwarancję doskonałego spalania, a oprócz tego zmniejsza zagrożenie pojawienia się szlaki oraz cząstek sadzy w przewodach kominowych. Dodatkową cechą jest popielatość dzięki której można bezpośrednio zmniejszyć częstotliwość opróżniania komory spalania, a co za tym idzie zmniejszyć nasz nakład pracy i zaoszczędzić czas. Orzech jest przyjaznym dla środowiska oraz ekologicznym rodzajem paliwa, a to dzięki małemu stopniowi zanieczyszczeń powstających podczas spalania. To właściwości opałowe węgla, które są większe niż w przypadku węgla brunatnego sprawiają, że klienci decydują się na wybór tego rodzaju opału.

Wegiel ten można swobodnie mieszać z innymi klasyfikowanymi paliwami stałymi, a to sprawia, że mamy wpływ na tempo spalania, jak i kontrolę wydatków poczynionych na zakup materiału opałowego. Najlepszym wyborem jest zakup węgla typu orzech, pakowango w worki, dzięki którym zapewniona zostaje właściwa wentylacja. Dzięki takim opakowaniom, transportowanie węgla, np. do kotłowni jest dużo łatwiejsze i wygodniejsze. Jeszcze jednym dużym plusem jest fakt, iż taki węgiel można zamówić bezpośrednio z naszego sklepu internetowego.